Webversie
Home | Wie ben ik | Columns | Links | Actueel | Contact

Wanneer is een BV interessant?
Korte uitleg over hoe u vanuit de eenmanszaak of vof ruisend of geruisloos de bv in kunt. Uw bv-structuur is optimaal als u een holding bv met werk bv opricht.


Google
Ik spreek nog wel eens een ondernemer met een eigen bv die zelf zijn overeenkomsten heeft opgesteld. Op Google opgezocht, zo zegt men dan. En er zijn zelfs ondernemers die niets hebben vastgelegd in overeenkomsten. Terwijl er toch zeker een arbeidsverhouding of schuldpositie is met de eigen bv. Het Burgerlijk Wetboek stelt dat iedere rechtshandeling tussen aandeelhouder en bv schriftelijk moet worden vastgelegd. Een curator zal als eerste naar de overeenkomsten vragen bij een eventueel faillissement. Dat je als aandeelhouder moet opletten bleek wel uit een zaak die ik onlangs aan de hand heb gehad.

Onzakelijk
Een belastingplichtige wendde zich tot mij. Hij is enig aandeelhouder van zijn bv, waaraan hij een lening heeft verstrekt van € 200.000. Belastingplichtige had zelf een leningsovereenkomst opgesteld. Omdat de lening niet meer terug kan worden betaald door de bv heeft belastingplichtige deze vervolgens afgeboekt in zijn aangifte inkomstenbelasting. De fiscus stelde vragen en ging echter niet akkoord met de aftrekpost. De fiscus vond dat de lening onzakelijke elementen bevatte. Dat wil zeggen, een derde zou nooit een dergelijke lening verstrekken onder de voorwaarden uit de leningsovereenkomst. Wat die voorwaarden waren? Belastingplichtige had een onbepaalde looptijd, geen aflossingsschema en geen zekerheden opgenomen in de overeenkomst. De rente bedroeg 4%.

Helaas
De conclusie van de fiscus is in dit geval helaas juist. De lening is verstrekt vanuit aandeelhoudersmotief waarbij een risico wordt gelopen die een derde niet zou aanvaarden. De les? Let u alstublieft op met het zelf opstellen van overeenkomsten. Zijn uw overeenkomsten fiscaal getoetst?


Afkopen loont
Er is goed nieuws voor de stamrecht-bv’s die een ontslagvergoeding in beheer hebben. U wist misschien al dat het vorig jaar mogelijk was om stamrechten voor 80% in de heffing te betrekken, zonder dat er revisierente van 20% verschuldigd is. Er was echter geen goedkeuring voor het gedeeltelijk ‘afkopen’ van het stamrecht. Inmiddels is die er wel. U betaalt dan geen revisierente, maar de 80%-regeling geldt daarbij niet.

Het is een mooie mogelijkheid om van uw stamrecht-bv af te komen. Wel moet goed bekeken worden welk deel nog uitbetaald kan worden en welk deel niet. Is dit voor u van toepassing? Vraag dan eens om advies. Want hebt u in 2015 minder inkomen, dan loont het waarschijnlijk om het stamrecht deels uit te betalen en wellicht uw BV te liquideren.Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag verder…    

 

Op zoek naar een belastingadviseur in de regio Oss?

Afmelden