Webversie
Home | Wie ben ik | Columns | Links | Actueel | Contact

Laatst informeerde ik u al over wanneer een BV interessant is. Nu ga ik in op wanneer men het beste de BV kan verlaten.


Betalen, Betalen.
Nog steeds drijven veel ondernemers een gezamenlijke onderneming in één BV. Nu is samen een onderneming runnen al een hele uitdaging, met meerderen in één BV ondernemen geeft garantie voor fiscale pijn. Het is niet voor niets dat fiscalisten adviseren om iedere ondernemer vanuit zijn eigen “holding” te laten werken. Dat mag bij oprichting wellicht prijzig zijn, en ook de jaarlijks terugkerende kosten zijn een veel gehoord argument om slechts één BV op te richten. Dat men fiscaal vaak bedrogen uit komt bleek uit de volgende casus.

Adieu
Marco en René dreven inmiddels 15 jaar met succes een onderneming in één BV (ieder 50% belang). Overwinsten zijn veelal blijven zitten in de BV, ondanks het risico dat het met zich meebracht. Marco, inmiddels 50 jaar jong, wilde meer van de wereld gaan zien en zijn aandelenbelang van de hand doen. René wilde dit belang wel overnemen en alleen door gaan. Koopprijs van de aandelen was € 289.000. Doordat Marco zijn aanmerkelijk belang pakket (box 2) volledig verkocht diende hij af te rekenen (25%) over het verschil tussen de verkoopprijs en zijn inbreng (€ 9.000) 15 jaar geleden. Dat betekende een belastingheffing van € 70.000. Zuur geld, want als hij de aandelen vanuit zijn eigen holding zou verkopen zou er geen belastingheffing plaats vinden, maar pas wanneer het geld vanuit de holding naar privé wordt uitgekeerd.

Zoet
Het afscheid had zoet kunnen zijn in plaats van zuur als Marco en René tijdig naar een fiscalist waren gestapt. Er bestaan namelijk diverse fiscale faciliteiten om de BV voor de verkoop te splitsen en ieder zijn eigen holding te geven, alles belastingvrij. Deze faciliteiten mogen echter vaak alleen worden toegepast als de herstructurering niet is gericht op ontgaan of uitstellen van belastingheffing. Ook kan er een wachttijd van 3 jaar zijn, waarin men de aandelen niet mag verkopen.

Werkkostenregeling en gebruikelijkheidstoets
Binnen de werkkostenregeling kunt u onbelast vergoedingen en verstrekkingen vanuit de vrije ruimte doen. De spelregel hierbij is dat de vergoedingen en verstrekkingenniet meer dan 30% afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. De Belastingdienstheeft onder andere op haar website aangegeven dat een vergoeding of verstrekking van maximaal € 2.400 in ieder geval gebruikelijk is. Uiteraard moet de vrije ruimte groot genoeg zijn om de vergoedingen of verstrekkingen te kunnen doen. De vrije ruimte is gelijk aan 1,2% van de fiscale loonsom. Overigens heeft staatssecretaris Wiebes een nadere aanscherping van het gebruikelijkheidscriterium aangekondigd.Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag verder…    

 

Op zoek naar een belastingadviseur in de regio Oss?

Afmelden